CT SPECIAL «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» – Χ. ΤΖ. ΓΟΥΕΛΣ / «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Ο Πόλεμος των Κόσμων (The War of the Worlds) είναι μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Χ. Τζ. Γουέλς , που εκδόθηκε το 1898. Το μυθιστόρημα έχει ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, τόσο σαν μία κριτική του Βρετανικού ιμπεριαλισμού, όσο και σαν μία μεταφορά στηριγμένη στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών . Όπως και το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Η Μηχανή του Χρόνου», που προβλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον για την ανθρώπινη φυλή, που επίσης θεωρείται σαν μία μεταφορά στηριγμένη στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Το μυθιστόρημα περιγράφει κατά κάποιο τρόπο τις απόψεις του Κοινωνικού Δαρβινισμού, μίας ιδεολογίας αρκετά διαδεδομένης στην Βικτωριανή Αγγλία. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία οι απόγονοι των κυρίαρχων ειδών, τάξεων, εθνών προορίζονται να πετύχουν διότι είναι πιο εξελιγμένοι. Οι Αρειανοί ασκούν πάνω στον άνθρωπο τα «δικαιώματά» τους ως ανώτερη και πιο εξελιγμένη φυλή. Ο Γουέλς απευθύνεται στους Βρετανούς της Βικτωριανής εποχής και τους θυμίζει ότι ο νόμος της φύσης για την επικράτηση του ισχυρότερου ισχύει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί θα είναι πάντα οι ισχυρότεροι.

Το μυθιστόρημα κάνει πολλούς παραλληλισμούς και μεταφορές, όπως στο εισαγωγικό κεφάλαιο, όπου ενώ ο αφηγητής βλέπει τον Άρη μέσω ενός τηλεσκόπιου, ο Γουέλς δίνει την εικόνα των ανώτερων Αρειανών που έχουνε παρατηρήσει τις ανθρώπινες υποθέσεις σαν να παρακολουθούν μικροσκοπικούς οργανισμούς μέσω μικροσκοπίου. Η ειρωνεία είναι  ότι στο τέλος τα βακτήρια, οι πιο μικροί και λιγότερο νοήμονες από τους οργανισμούς που ζουν στην Γη, νικούν τους εισβολείς.

Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ανώνυμοι. Ο Πόλεμος των Κόσμων είναι γραμμένος σε δημοσιογραφικό ύφος, σαν μία πραγματική αφήγηση μίας εισβολής. Ο αφηγητής περιγράφει τα γεγονότα σε πρώτο πρόσωπο, σαν αυτόπτης μάρτυς ή αναφέρει φήμες και εξιστορήσεις άλλων προσώπων, όπως θα γινόταν εάν κάποιος γνωστός μας αφηγούνταν κάτι που του συνέβη.

Ο Γουέλς περιγράφει έναν πόλεμο τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι τότε. Έναν πόλεμο ολοκληρωτικής καταστροφής χωρίς ηθικούς περιορισμούς, χειρότερο από τις μογγολικές επιδρομές του Τσέγκις Χαν.  Οι Αρειανοί δείχνουν απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Φέρονται στους ανθρώπους, όπως οι άνθρωποι στα επιβλαβή έντομα. Θα έλεγε κανείς ότι συμπεριφέρονται σαν κηπουροί που καθαρίζουν έναν κήπο. Δεν τίθεται καν θέμα ηθικής. Εξίσου προφητικός αποδεικνύεται ο Γουέλς και στην περιγραφή των όπλων των Αρειανών. Μέσα στον 20ο αιώνα ανακαλύφθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα όπλα. Οι ακτίνες laser σε στρατιωτική χρήση, τα δηλητηριώδη αέρια, τα χημικά που κατέστρεφαν την βλάστηση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επίσης περιγράφει προφητικά και την καταστροφή των υποδομών με τους στρατηγικούς βομβαρδισμούς του Β΄Π.Π. που έγιναν με σκοπό τις μέγιστες απώλειες και την τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού.

Ιστορίες εξωγήινων υπήρχαν και πριν τη δημοσίευση του «Πολέμου των Κόσμων». Μετά όμως τον «πόλεμο των κόσμων» τα έργα με εξωγήινους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο «πόλεμος των κόσμων» ήταν το πρώτο από πολλά έργα επιστημονικής φαντασίας με θέμα τον Άρη, τα οποία συνήθως τον παρουσιάζουν σαν την έδρα ενός ανώτερου πολιτισμού εχθρικού για τον άνθρωπο και επίδοξου κατακτητή της γης. Ο πόλεμος των κόσμων καθιέρωσε τον όρο «Αρειανός» σαν την πιο συνηθισμένη περιγραφή για τους εξωγήινους.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938, την παραμονή της γιορτής του Halloween, ο Αμερικανός ηθοποιός Όρσον Ουέλλες παρουσίασε από το ραδιόφωνο τον «Πόλεμο των Κόσμων» με τη μορφή έκτακτων δελτίων ειδήσεων και με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται στις Η.Π.Α., αναστατώνοντας τους ακροατές, οι οποίοι νόμισαν ότι όλα όσα άκουγαν συνέβαιναν αληθινά. Η μετάδοση ήταν έτσι δομημένη, ώστε οι ακροατές να έχουν την εντύπωση πως ο εκφωνητής μιλούσε για πραγματικά περιστατικά. Ο τρόπος που ήταν γραμμένο το βιβλίο βοηθούσε άλλωστε σε κάτι τέτοιο. Η εκπομπή διακόπτονταν συνεχώς για να ακουσθούν «έκτακτα δελτία ειδήσεων» και «αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων» από την εισβολή των Αρειανών. Δημιουργήθηκε πανικός και κυκλοφόρησαν απίστευτες φήμες. Κάποιοι βεβαίωναν ότι η αστυνομία είχε βγάλει διαταγή να εκκενωθεί η Νέα Υόρκη, άλλοι ανέφεραν ότι είδαν εξωγήινα αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τον ποταμό Χάτσον και άλλος είπε πως είχε δει με τα μάτια του τους καπνούς της μάχης. Γιατροί και νοσοκόμοι τηλεφωνούσαν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες και μερικοί δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για την εκκένωση της Νέας Υόρκης.

Ο Όρσον Ουέλλες δεν αντιλήφθηκε τον πανικό που προκάλεσε παρά μόνο όταν η αστυνομία κατέλαβε το στούντιο του σταθμού διακόπτοντας την εκπομπή.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το μυθιστόρημα περιγράφει τις εμπειρίες ενός ανώνυμου Βρετανού σε ένα προάστιο του Λονδίνου καθώς η Αγγλία δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Ο αφηγητής σε ολόκληρο σχεδόν το βιβλίο αγωνίζεται να βρει την σύζυγό του, ενώ οι Αρειανοί επιτίθενται. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και την ιστορία του αδελφού του, ο οποίος συνοδεύει δύο γυναίκες προς την ακτή με την ελπίδα να διαφύγει από την Αγγλία.

Αρχικά ο αφηγητής από ένα αστεροσκοπείο παρατηρεί παράξενες εκρήξεις στον Άρη. Αργότερα ένας «μετεωρόλιθος» προσγειώνεται κοντά στο σπίτι του σχηματίζοντας ένα κρατήρα. Ο αφηγητής είναι ένας από τους πρώτους που ανακαλύπτουν ότι το αντικείμενο που βρίσκεται στον κρατήρα είναι τεχνητό και ότι μέσα υπάρχουν εξωγήινοι που μοιάζουν με χταπόδια. Μία αντιπροσωπεία ανθρώπων προσπαθεί να επικοινωνήσει φιλικά αλλά οι Αρειανοί τους αποτεφρώνουν με μία φονική θερμική ακτίνα.

Οι Αρειανοί συναρμολογούν τρίποδες μηχανές εξοπλισμένες με μία θερμική ακτίνα και ένα χημικό όπλο και νικούν εύκολα τις στρατιωτικές μονάδες που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον κρατήρα. Μία από τις πολεμικές μηχανές των Αρειανών καταστρέφεται στον Τάμεση από το βρετανικό πυροβολικό αλλά προσγειώνονται συνεχώς περισσότεροι κύλινδροι, με αποτέλεσμα να αρχίσει πανικός. Το Λονδίνο αδειάζει. Οι κάτοικοι φεύγουν ή εξοντώνονται από τους Αρειανούς με χρήση του μαύρου καπνού. Ένα τορπιλοβόλο καταστρέφει δύο τρίποδα πριν βυθιστεί από τους Αρειανούς. Ενώ κάθε οργανωμένη αντίσταση καταρρέει, τα τρίποδα περιπλανιούνται ανεμπόδιστα στο κατεστραμμένο τοπίο, αντικαθιστώντας την χλωρίδα του πλανήτη με ένα κόκκινο χόρτο, που επικρατεί στην Γη. Για να αποφύγει τον εντοπισμό του, ο αφηγητής κρύβεται σε μία καρβουναποθήκη και όταν μετά από μερικές ημέρες βγαίνει από εκεί ανακαλύπτει ότι οι Αρειανοί έχουν εξοντωθεί από τα γήινα βακτήρια.

ΤΟ ΚΟΜΙΚΣ

 

Το τεύχος αυτό των Κλασσικών εικονογραφημένων συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις τους με το ίδιο εξώφυλλο τόσο στην αμερικανική έκδοση (124) όσο και στην ελληνική (121, 1025, 2017).

LINKS

·         War of the Worlds (2005) – IMDb η κριτική για την ταινία του Spielberg. Παρόμοιες.

·         The War of the Worlds (1953) – IMDb η κριτική για την ταινία του 1953. Παρόμοιες.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 21 Απριλίου, 2012, in Cinema, Classics Illustrated, Comics, H. G. Wells, Όρσον Γουέλς, Εξωτερικές Πηγές, Κόμικς, Κινηματογράφος, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Λογοτεχνία, Ο Πόλεμος των Κόσμων, Ραδιόφωνο, Χ. Τζ. Γουέλς, Orson Welles, War of the Worlds and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 12 Σχόλια.

 1. Να αναφέρω μια λεπτομέρεια, από την ταινία τού Spielberg, που δείχνει την αλλοτρίωση των Αμερικανων: όταν ο γιος τού ήρωα βλέπει τις επιθέσεις τών αρειανών, ρωτάει αν πρόκειται για… τρομοκράτες! Οι πολιτικοί και τα μίντια πρέπει να τους έχουν κάνει να βλέπουν τρομοκράτες κάτω από κάθε πέτρα!

  • Ορθή η παρατήρηση!

   Το είχα προσέξει κι εγώ, Κρίτωνα. Νομίζω ότι δεν έχει να κάνει με τους δίδυμους πύργους και όλα όσα έγιναν τότε στο World Trade Centre. Αυτά είναι κομπλεξικά κατάλοιπα, που διασώζονται από καταβολής της χώρας αυτής.

   • Να πω και κάτι για την παρουσίαση του Στέλιου.

    Πραγματικά εξαιρετική! Παράθεση στοιχείων, έρευνα, links, όλα προσεγμένα στον καλύτερο βαθμό που θα μπορούσαν να είναι! Άψογη πραγματικά και αξίζει να του δώσω τα συγχαρητήρια μου, για ακόμη μια φορά, γιατί πραγματικά κάνει απίθανες παρουσιάσεις, με πολύ αγάπη για τα Κλασσικά Εικονογραφημένα και με μεράκι για όλα όσα περιέχει το κάθε τεύχος ξεχωριστά! Ειλικρινά και γίνομαι κουραστικός που το ξαναλέω, αλλά υτή είναι η μόνη αλήθεια, η δουλειά που κάνετε όλοι είναι ποιοτικότατη και ανεβάζει διαρκώς τον πήχη όλο και πιο ψηλά! Να είστε καλά και με τέτοια θέληση και κέφι, θα κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί!

    Και η παρουσίαση της επομένης Κυριακής, έχει την σφραγίδα και την επιμέλεια του Στέλιου. Είναι το «Ένας πιστός υπηρέτης», του J. Hendy. Σας λέω ότι και αυτή είναι καταπληκτική!

   • Πράγματι. Ακόμα και για την εκπομπή τού Ουέλλες, η οποία δημιούργησε τόσο πανικό, μην ξεχνάμε ότι διακοπτόταν κάθε τόσο για διαφημίσεις (τι πιο φυσικό, η κάλυψη για το τέλος τού κόσμου να διακόπτεται για διαφημίσεις!) αναφέροντας ότι ακούγανε την εκπομπή «Mercury Theater», ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για έργο φαντασίας!

    Βέβαια, πριν αρχίσουμε να μιλάμε ειρωνικά για «Αμερικανάκια», να αναφέρουμε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και τη δεκαετία τού 1980 με μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, νομίζω το «V». Για να δέιξουν ότι τα τεκταινόμενα συνέβαιναν σε παγκόσμια κλίμακα, εφήρμοσαν το γνωστό σκηνοθετικό τέχνασμα να δείχνουν τηλεοπτικούς παρουσιαστές από διάφορα μέρη τού κόσμου, να μιλάνε για το ίδιο πράγμα. Όταν έδειξαν έναν παρουσιαστή με μια εικόνα τής Ακρόπολης στο φόντο, έσπασαν τα τηλέφωνα από τους Έλληνες της Αμερικής, που παίρναν τους δικούς τους στην Ελλάδα, για να μάθουν αν ήταν καλά!

   • Πινγκ – πονγκ σχολίων, μεταξύ φίλων και admin! Comics Trades – CT Special!

    Κάνει καλό αυτή άσκηση, αφού βελτιώνει τα ρεφλέξ και συνεισφέρει στην σωστή κυκλοφορία του αίματος, στα άκρα! 🙂

    Πραγματικά, ο Στέλιος μνημόνευσε και αυτό το περιστατικό, το οποίο καταχωρήθηκε σαν μακράν η κορυφαία ραδιοφωνική φάρσα, όλων των εποχών! Θυμάμαι το είχαμε κάνει σε μάθημα, στην πρώτη χρονιά, στο εργαστήρι δημοσιογραφίας, το`93. Το δάσκαλο δε θυμάμαι!

    Έχεις δίκιο για τα τεχνάσματα, που πάντα έρχονται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να αποπροσανατολίσουν, ή ακόμη και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Έχουμε δει πολλά τέτοια να συμβαίνουν κατά καιρούς και όχι μόνον στην Αμερική.

   • Πολύ καλή και παράθεση της ιστορίας που αγνοούσα, με τον παρουσιαστή και την Ακρόπολη! Τα σχόλια των σελίδων μας, γίνονται σταδικά θησαυροί γνώσεων!

 2. Επειδή, απ’ ο,τι καταλαβαίνω, εδώ υπάρχουν και αρκετοί… δοκτωρχούβιοι, να αναφέρουμε και την ιστορία Invaders from Mars με τον όγδοο Δόκτωρα, Paul McGann, σύμφωνα με την οποίαν, κάποιοι απ’ όσους είδαν εξωγήινους, κατά τη διάρκεια τής εκπομπής τού Ουέλλες, δεν τους φαντάστηκαν.

  Επίσης, δείτε κι’ αυτό, για να γελάσετε:
  http://www.youtube.com/watch?v=lzbvj5bbNT4

  • Σσσσσσ!!! Τα σπάει το βίντεο, Κρίτωνα! Dr Who και ξερό ψωμί(ή και τσουρέκι!)! Γράφτηκε νέο μέλος, με nick name Dr Who!!! Αναμένουμε να έρθει κι απ` τα σχόλια, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις για διαγαλαξιακά ταξίδια! Νομίζω ότι είναι απ` την Αθήνα. Πριν μερικές μέρες γράφτηκε και θα βρείτε κάποια σχόλια του σε μια κατηγορία του CT(νομίζω στα ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ `60-`70-`80). Άντε να κάνουμε και σωματείο! Φίλοι Dr Who Ελλάδος! Με σήμα τον τηλεφωνικό θάλαμο και από κάτω «gr»!

 3. Κανονιοβολισμός σχολίων!

  Έχει βγει και ένα τραγούδι για το War of the Worlds

  αν και φαντάζομαι ότι θα ακούγεται κάπως βάναυσος ο τραγουδιστής για τα αυτιά αρκετών ακροατών.

  Η τελευταία ταινία με τον Κρουζ είχε πράγματι κάτι περίεργα για τρομοκράτες κτλ και δεν ήταν δα και κανένα αριστούργημα της 7ης τέχνης.

  Έχω ακούσει για τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Ουέλες ότι ο κόσμος ορμούσε πανικόβλητος στους δρόμους για να σωθεί.

  Φάρσα, ειρωνία, προπαγάνδα, αποπροσανατολισμός, όλα ταυτόχρονα και αρκετά χρόνια αργότερα απολύτως χρήσιμη η επίγνωση του περιστατικού και για τον απλό κόσμο, που πρέπει να φιλτράρουμε τι προσπαθούν να μας πασάρουν, αλλά και για τους απανταχού επιτήδειους…

  Πολύ ωραία η παρουσίαση του Στέλιου.

  Έχω ακούσει φήμες ότι ο Doctor Who, είναι συγγενής του Τσάκ…

  • Όντως το κομμάτι είναι λιγάκι περίεργο… Είχε βγει και ένα ανάλογο άλμπουμ ροκ, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες… Νομίζω συμμετείχαν και οι Thin Lizzy!

   Λες να έχει σχέση με τον Τσακ; … Ίδωμεν…. Πάντως ο άνθρωπος στις συνομοιλίες μεταξύ μας, ήταν ήπιων τόνων και δεν θύμιζε το κοφτό στυλ του Τσακ!

 4. Καλησπέρα σε όλους.
  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Και φυσικά να ευχαριστήσω τον Γιώργο για το τελικό φινίρισμα που κάνει στα άρθρα μας και τον χρόνο που διαθέτει για το site.

  • Καλημέρα Στέλιο, κύριοι.

   Καλή εβδομάδα να έχουμε και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα!

   Η δουλειά που κάνεις Στέλιο, είναι καταπληκτική! Σε ευχαριστούμε θερμά! Εντάξει, μερικές εικόνες, είναι μικρή συνεισφορά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: