CT SPECIAL – ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΖΩΝ ΜΠΕΗΚΛΕΣ – «ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΟΥΝ»

Συντάκτης corto(Γιώργος Κοσκινάς)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Μύθος και πραγματικότητα, ο Ντάνιελ Μπούν είναι μαζί με τον Ντέηβιντ Κρόκετ δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της Αμερικάνικης ιστορίας, που όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περιπέτειές τους πέρασαν από την αφήγηση στο βιβλίο, από εκεί στο κόμικς και φυσικά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, συντηρώντας και μεγαλώνοντας τις διαστάσεις των άθλων τους. Το βιβλίο που πάνω του στηρίχτηκε η έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων, έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας, εκδότης και πανεπιστημιακός John Edwin Bakeless το 1939. Ο Bakeless γεννήθηκε τις 30 Δεκεμβρίου του 1894, στο Carlisle Barracks της Pennsylvania. Εκτός από το Daniel Boone, έγραψε και εξέδωσε ακόμη 9 βιβλία, τα οποία στην ουσία είναι ιστορικές καταγραφές προσώπων και ιστορικών γεγονότων της Αμερικάνικης ιστορίας. Στην ίδια κατηγορία με τον Daniel Boone, είναι και αυτά των Lewis & Clark και Christopher Marlowe. Η ίδια η ζωή των ηρώων, με τους οποίους καταπιάστηκε ο συγγραφέας, ενέπνευσαν πολλούς συνάδελφους του, κι έτσι ένα πλήθος από νουβέλες αφηγήθηκε τις ίδιες ιστορίες. Η βασική πηγή λοιπόν σ` αυτή την περίπτωση, ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο με τα κατορθώματα του δημιούργησε τις επιρροές, που οδήγησαν στην κυκλοφορία όλων αυτών των βιβλίων.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το 1923, μεταφέρονται τα κατορθώματα του Daniel Boone στον κινηματογράφο, σε αυτή την πρώτη προσέγγιση. Η σκηνοθεσία ήταν του William James Craft και τον ήρωα ενσάρκωσε ο Charles Brinley, σ` αυτή την παραγωγή της Universal Pictures. Πέρασαν 13 χρόνια, μέχρι η μεγάλη οθόνη να γνωρίσει μια ακόμη εκδοχή του Boone. Ήταν 1936, όταν ο David Howard σκηνοθετούσε τον George O’Brien, σε μια ταινία που μπορεί να μην αποκαλείται σταθμός, ή ορόσημο, ήταν όμως πολύ καλή και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1941, έρχεται και το The Return of Daniel Boone. Η επιστροφή αυτή του Lambert Hillyer με τον Bill Elliott στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων και μάλλον δεν πρόσθεσε κάτι στις κινηματογραφικές περιπέτειες του ήρωα. Ο Albert C. Gannaway επιχειρεί μια ακόμη μεταφορά στον κινηματογράφο το 1956. Το φιλμ του Trail Blazer με τον Bruce Bennett, τα πήγε πολύ καλά και είναι ίσως η πιο προσεγμένη προσέγγιση που έγινε ποτέ. Όχι και η πιο δημοφιλής όμως. Γιατί αυτή ανήκει στην τηλεόραση και όχι το σινεμά. Το 1960, έχουμε και την τελευταία, αξιομνημόνευτη κινηματογραφική μεταφορά, με μια ταινία των Walt Disney Studios, σε σκηνοθεσία Lewis Foster  και με πρωταγωνιστή τον Dewey Martin.  Για έξι ολόκληρα χρόνια, από το 1964 έως το 1970, η Αμερική έβλεπε τον Daniel Boone στην τηλεοπτική της οθόνη, με τον Fess Parker να γίνεται ο πιο πειστικός απ` όλους τους συναδέλφους του και εκείνος η μορφή του οποίου, πέρασε σαν η πιο κοντινή σε αυτήν του ήρωα. Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ηθοποιού και μια τεράστια επιτυχία για το κανάλι του NBC. Ακόμη και ο Walt Disney δεν έμεινε ασυγκίνητος από την ιστορία του Boone. Έτσι λοιπόν, το 1960 προβάλει 8 επεισόδια μιας δικής του εκδοχής, με πρωταγωνιστή τον Dewey Martin, στο κανάλι του NBC.  Ήταν στα πλαίσια της θεματικής σειράς παραγωγών του Disney, με γενικό τίτλο The Wonderful World of Color. Τέλος, το 1977 γυρίζεται και το επίσης τηλεοπτικό «Young Dan’l Boone», με πρωταγωνιστή τον Rick Moses.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Daniel Boone ήταν ένας πιονέρος, εξερευνητής, ιχνηλάτης και άνθρωπος των συνόρων, ενώ συγχρόνως καταγράφεται σαν ο πρώτος λαϊκός ήρωας της χώρας του. Η μεγαλύτερη του ανακάλυψη θεωρείται το Commonwealth of Kentucky, η περιοχή δηλαδή που σήμερα αποτελεί ένα τμήμα των Η. Π. Α. και που το 1780 ήταν μια ανεξερεύνητη έκταση, πέρα από την τότε κυριαρχία του κράτους. Στα πλαίσια της εδαφικής αυτής επέκτασης, ο Boone ηγήθηκε των πρώτων εποίκων, που αψήφησαν τους κινδύνους και δημιούργησαν την αποικία αυτή, μέρος αυτού που αποκαλέστηκε Thirteen Colonies. Όλα αυτά τα ανδραγαθήματα και οι περιπέτειες των πρώτων κατοίκων του Κεντάκι, οι συγκρούσεις με τους ινδιάνους και οι χαρτογραφήσεις των περιοχών, αποτέλεσαν το υλικό και των βιβλίων που εκδόθηκαν μετέπειτα, εξιστορώντας τα όλα αυτά.

ΤΟ ΚΟΜΙΚΣ

Πρώτη έκδοση από τα Classics Illustrated στην Αμερική το 1952, στο τεύχος 96. Οι εκδόσεις Ατλαντίς κυκλοφόρησαν το «Ντάνιελ Μπουν» στο τεύχος 68, στην πρώτη περίοδο. Μπορείτε να το βρείτε και σε μεταγενέστερες εκδόσεις, όπως αυτή των 20 δραχμών, με τον αριθμό 1211. Σε όλες τις περιόδους έκδοσης, το εξώφυλλο παραμένει το ίδιο.

Το θέμα ενέπνευσε και άλλες εκδοτικές εταιρείες κόμικς. Έτσι, είχαμε ακόμη την DC Comics που εξέδωσε 12 τεύχη το 1955, αλλά και την Gold Key που κυκλοφόρησε μια σαφώς μεγαλύτερη σειρά τευχών το 1965, βασιζόμενη όμως στην διάσημη τηλεοπτική σειρά του`66. Εξ` ου και τα εξώφυλλα των τευχών αυτών.

ΠΗΓΕΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αφίσες και φωτογραφίες, βρήκαμε στα παρακάτω link.

http://www.moviegoods.com/

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Daniel_Boone_%281936_film%29

Στοιχεία για τον συγγραφέα.

http://www.pabook.libraries.psu.edu/palitmap/bios/Bakeless__John_Edwin.html

Στοιχεία για τον ήρωα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Boone

Στοιχεία για τις τηλεοπτικές σειρές.

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Boone_%28TV_series%29

http://ctva.biz/US/Western/Disney_DanielBoone.htm

http://ctva.biz/US/Western/YoungDanlBoone.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney_anthology_television_series

Στοιχεία για τις 5 κινηματογραφικές παραγωγές των ετών 1923, 1936, 1941, 1956 και 1960.

http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Days_of_Daniel_Boone

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Boone_%281936_film%29

http://www.imdb.com/title/tt0034096/

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Boone,_Trail_Blazer

http://www.tcm.com/tcmdb/title/461900/Daniel-Boone/

Τα εξώφυλλα της εκδοχής του ήρωα από την DC Comics(1955).

http://dc.wikia.com/wiki/Legends_of_Daniel_Boone_Vol_1

Τα εξώφυλλα της εκδοχής της Gold Key Comics(1965).

http://www.comicvine.com/daniel-boone/49-2244/

Ακολουθώντας το παρακάτω link, μπορείτε να αγοράσετε το dvd με ολόκληρη την τηλεοπτική εκδοχή του Walt Disney, από την υπέροχη του σειρά The Wonderful World in Color.

http://www.imdb.com/title/tt0561017/

ΒΙΝΤΕΟ

Πάμε και στην μεγάλη μας οθόνη! Κλείνουμε την σημερινή παρουσίαση, με εικόνα από τις ταινίες και την τηλεοπτική σειρά που αναφέραμε πιο πάνω, που εμπνεύστηκαν από τις περιπέτειες του Daniel Boone.

Ολόκληρο το φιλμ Trail Blazer!

Οι τίτλοι έναρξης της τηλεοπτικής σειράς του 1966.

Απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Μπορείτε να δείτε πολλά επεισόδια της σειράς, γράφοντας τον τίτλο ή τον πρωταγωνιστή, στο you tube. Για να μην ψάχνετε δε ασκόπως, πάρτε και τον σύνδεσμο του καναλιού! Ο κόσμος του Daniel Boone σας περιμένει!

Οι τίτλοι έναρξης του καταπληκτικού The Wonderful World of Color του Disney

Και το διαφημιστικό trailer της σειράς! Κρίμα που δεν το είδαμε ποτέ στην Ελλάδα… Γράψτε τον τίτλο της σειράς στο you tube και θαυμάστε μαγεία!

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 26 Απριλίου, 2012, in Cinema, Classics Illustrated, Comics, Daniel Boone, Εξωτερικές Πηγές, Κόμικς, Κινηματογράφος, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Λογοτεχνία, Ντάνιελ Μπούν, Τζών Μπλέηκλες, Video and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Πάρα πολύ όμορφη ανάλυση για έναν ήρωα της Αμερικής σε στυλ Κολοκοτρώνη ας πούμε (κυρίως από πλευρά δημοτικότητας θα έλεγα).
    Έχει και αρκετό υλικό, του έδωσες και κατάλαβε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: