CT SPECIAL – ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ – «ΥΠΟ ΔΥΟ ΣΗΜΑΙΕΣ» / ΟΥΙΝΤΑ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Ένα από τα βιβλία της Αγγλίδας συγγραφέως Ouida (Maria Louise Ramé, ή de la Ramée που γεννήθηκε το 1839, στο Suffolk, της Αγγλίας και πέθανε στο Viareggio της Ιταλίας τον Ιανουάριο του 1908. Το ψευδώνυμο Ouida προήλθε από την αδυναμία της να προφέρει το Louisa όταν ήταν μικρή. Εκτός από το  Under Two Flags (1867) έγραψε και άλλα βιβλία όπως το μυθιστόρημα «ο σκύλος της Φλάνδρας» που θεωρείτο κλασσικό παιδικό ανάγνωσμα για πολλά χρόνια.

Το βιβλίο αντικατοπτρίζει την λογική τις αξίες και τα πρότυπα της Βικτωριανής Ευρώπης. Κύριο θέμα του δεν είναι οι μάχες αλλά είναι η τιμή, οι προσωπικές αξίες/αξιοπρέπεια και η αυτοθυσία. Παρά τις κάποιες περιγραφές συγκρούσεων δεν είναι ένα πολεμικό δράμα, αλλά πολύ περισσότερο είναι ένα ρομαντικό δράμα και μία ηθογραφία της Βικτωριανής εποχής.

 

Θεωρείται το πρώτο βιβλίο που γράφθηκε με θέμα την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Η υπόθεση του έχει επηρεάσει μεταγενέστερα βιβλία όπως το beau Geste, αλλά και μία μεγάλη σειρά κινηματογραφικών ταινιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που θεωρείται ότι γράφθηκε με θέμα την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων στην πράξη αφορά τους Chasseurs d’Afrique, ένα σώμα ιππικού το οποίο είχε πιο αυστηρά standards επιλογής υποψηφίων από την λεγεώνα των ξένων.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Άγγλος αριστοκράτης Μπερτ Σεσιλ, αναγκάζεται να φύγει από το Λονδίνο και να καταταγεί στην Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, στην Αφρική, επειδή ο αδελφός του (ΜΠΕΡΚΛΕΥ), που ήταν χαρτοπαίκτης, είχε δανειστεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, πλαστογραφώντας την υπογραφή του Μπερτ και ενός φίλου του. 0 Μπερτ μπορούσε να αποδείξει το άλλοθι του για την ημερομηνία της υπογραφής, αλλά για να μην εκθέσει μια κυρία, και να μη στείλει στην φυλακή τον αδελφό του, αυτοεξορίστηκε, με το όνομα Λουϊ Βικτώρ μαζί με τον πιστό του ιπποκόμο τον Ραίηκ.

Στο Αλγέρι, ο Λουϊ Βικτώρ, διακρίθηκε και σύντομα πήρε προαγωγή, ενώ γνώρισε και μία χορεύτρια την Σιγκαρέτ, η οποία του έσωσε την ζωή. Μετά από δώδεκα χρόνια περιπετειών στο Αλγέρι ο  Λουϊ Βικτώρ συναντάται τυχαία με τον αδελφό του, που επισκέπτεται το Αλγέρι και με μία περιηγήτρια με το όνομα πριγκίπισσα Βενετία που είναι αδελφή ενός φίλου του. Ο Λουϊ Βικτώρ ο οποίος προτιμά να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι παρά να αναστατώσει τις ζωές του αδελφού του και των φίλων του.

Όταν ο συνταγματάρχης Σατωρουά, προσβάλει την αδελφή του φίλου του, ο Λουΐ τον γρονθοκοπεί, με αποτέλεσμα να  να καταδικασθεί σε θάνατο. Η ποινή επρόκειτο να εκτελεσθεί την αυγή της επόμενης ημέρας, αλλά και πάλι τον σώνει η Σιγκαρέτ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Θυμάμαι ότι στις αρχές της δεκαετίας του 60 υπήρχε ένα παιδικό βιβλίο μάλλον από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ με θέμα την ιστορία της «Λεγεώνας των Ξένων». Το είχα δανεισθεί από έναν γνωστό μου ο οποίος είχε γράψει στην πρώτη σελίδα «….εγώ όταν μεγαλώσω θα πάω στην λεγεώνα των γνωστών».

Για την λεγεώνα των ξένων έχουν γραφθεί πολλά άρθρα σε σχετικά περιοδικά. Αναφέρω αυτά που θυμάμαι:

Περιοδικό PANZER : N.30 Ιανουαριος – Φεβρουαριος 2007 Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ : Τα χρόνια της δόξας (1919-1945)

Περιοδικό PANZER : N.27 Ιουλιος – Αυγουστος 2006 Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ – ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ : Τα χρόνια ως την καθιέρωση (1831-1918)

Σειρά «Πολεμικές μονογραφίες» ΓΑΛΛΙΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ, 1831 -1914: ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ  Νο 37. Συγγραφέας: Παντελής Καρύκας

CINEMA

Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο γυρίσθηκαν τουλάχιστον 5 ταινίες με αυτόν τον τίτλο.

Το 1912 Under Two Flags, η πρώτη βωβή ταινία με αυτόν τον τίτλο

Το 1915 Under Two Flags με πρωταγωνίστρια την Helen Bray

Το 1916 Under Two Flags, με πρωταγωνίστρια την Theda Bara

Το 1922 Under Two Flags,

Το 1936 Under Two Flags, με τους Ronald Colman, Claudette Colbert

 

Επίσης γυρίστηκαν και αρκετές ταινίες με ανάλογα θέματα εμπνευσμένες από το BEAU GESTE και το UNDER TWO FLAGS

Beau Geste (1926), με τους Ronald Colman, William Powell, Noah Beery

Beau Geste (1939), με τους Gary Cooper, Ray Milland, Robert Preston

Beau Geste (1966), με τους Guy Stockwell, Doug McClure, Telly Savalas

Beau Geste (1982 BBC mini-series), με τους Benedict Taylor, Anthony Calf,

March or Die (1977) με τους Gene Hackman, Terence Hill and Catherine Deneuve

Με ανάλογο θέμα, γυρίσθηκαν και παρωδίες, με πιο γνωστή το Beau Hunks 1931,  με τον χοντρό και τον λιγνό. Η ταινία αυτή γυρίσθηκε σε 2 εκδόσεις. Στην πρώτη έκδοση τελειώνει με επίθεση των Αράβων στο οχυρό όπου όλοι (ο αρχηγός των Αράβων, ο διοικητής του οχυρού και ο χοντρός) ανακαλύπτουν ότι αγαπούν την ίδια γυναίκα. Στην δεύτερη έκδοση δεν υπάρχει αραβική επίθεση αλλά μόνο ένα αεροπορικό ατύχημα. Και οι δύο εκδόσεις στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν με τίτλο «ο χοντρός και ο Λιγνός στην λεγεώνα των ξένων». Ατυχώς σε όλες τις επανεκδόσεις των τελευταίων ετών σε εφημερίδες και περιοδικά υπάρχει μόνο η δεύτερη έκδοση με αγγλικό τίτλο (the flying deuces (1939) 

Μία επίσης πολύ καλή παρωδία είναι το The Last Remake of Beau Geste (1977), με τους Marty Feldman, Ann-Margret και Michael York

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η λεγεώνα των ξένων είναι θρύλος ακόμη και στην Ελλάδα. Έτσι και αυτή η ιστορία ενέπνευσε πολλές ώρες παιχνιδιού με Άραβες και λεγεωνάριους. Τόσο στην γειτονιά σε αυτοσχέδιες μάχες μετά από παρακολούθηση σχετικής ταινίας ή σε μάχες με στρατιωτάκια στο παιδικό δωμάτιο.

Σήμερα εξακολουθούν να παράγονται στρατιωτάκια με αυτό το θέμα. Μάλιστα η αμερικανική conte (http://www.conteco.com/) παράγει μία πολύ ποιοτική σειρά στην οποία τα στρατιωτάκια έχουν τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της ταινίας beau Geste.

ΑΛΛΑ LINKS

 

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 12 Μαΐου, 2012, in Cinema, Classics Illustrated, Comics, Βίντεο, Εξωτερικές Πηγές, Κόμικς, Κινηματογράφος, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Λογοτεχνία, Ουίντα, Υπό Δύο Σημαίες, Marie Louise Rame, Ouinta, Under Two Flags, Video and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Άλλη μια δυνατή παρουσίαση!

    Αυτός ο συνδυασμός επίσης παρουσίαση-σταρτιωτάκια με τρελαίνει! Φαντάζομαι ότι όσοι διάβαζαν το αντίστοιχο Κλασσικό μετά ορμούσαν στα airfix και όλα τα συναφή.

    Μιας και είπα airfix…

    Κύριε Corto μην παίζεις εσύ τον αδιάφορο…κάτι έχεις αμολήσει στην κεντρική σελίδα με τίτλο »Μικροί Πόλεμοι» και απαιτούμε εξηγήσεις…

    • 🙂 🙂 Είναι συνδυασμός Dan Cooper – Corto – Airfix – Revvel και …μικρών πολέμων! Θα είναι ένα εξονυχιστικό αφιέρωμα, που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: